image

Rakytník je obojpohlavný a jeho plody aj listy majú vzácne vlastnosti pre naše zdravie. Plody rakytníka sú obľúbené najmä pre vysoký obsah vitamínu C. Rôzne zdroje uvádzajú, že väčšina variantov obsahuje 200 až 900 mg na 100 g. Citróny majú v priemere 53 mg na 100 g.

Vzhľadom na veľmi kyslú chuť sa plody používajú najmä na výrobu džemov, olejov, likérov, ako prísada do šťavy alebo smotany, ale zvyčajne sa nekonzumujú surové.

 

Rakytníkové plody sa užívajú pre tieto vlastnosti:

  • liečenie žalúdočných alebo črevných problémov

  • zlepšenie krvného tlaku alebo hladiny cholesterolu v krvi

  • prevenciu alebo liečbu ochorení ciev alebo srdca

  • posilnenie imunity a predchádzanie infekciám

  • liečba obezity

  • zlepšenie príznakov cirhózy pečene

  • zlepšenie zraku alebo pocitu suchých očí

  • liečenie dýchacích problémov, ako je astma, prechladnutie a zápal pľúc

 

Bolo zaznamenaných len veľmi málo vedľajších účinkov. Môže tiež spôsobiť nízku hladinu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou, ktorí užívajú lieky na zníženie hladiny cukru v krvi. Kombinácia rakytníka s liekmi, alebo doplnkami na riedenie krvi môže zvýšiť riziko krvácania. Rakytník rešetliakový môže tiež interferovať s niektorými liekmi, ktoré liečia gastrointestinálne ochorenia, problémy so srdcovým rytmom, rakovinu alebo autoimunitné ochorenia.

 

Plody rakytníka možno spracovať rôznymi spôsobmi

Sušenie, mrazenie, zaváranie / sterilizovanie, naloženie v alkohole / likér, rakytníkový olej, rakytníkový sirup, rakytníkový čaj, rakytníkový džem.

 

Využitie listov

Listy obsahujú všetky druhy vitamínov a mikroelementov – ako je zinok, bór, meď, mangán, draslík, vápnik. Oproti plodom, listy nemajú kontraindikácie, neobsahujú silné kyseliny. Príjemne chutia a obsahujú vitamín C, vitamíny B1 a B2, taníny, aminokyseliny, flavonoidy, karotenoidy, tokoferoly, mastné kyseliny, bioaktívne zlúčeniny, polyfenolové komplexy (kvercetín, flavonoidy, epikatechín). Vďaka svojmu antioxidačnému účinku môže zviazať voľné radikály vznikajúce pri namáhavom pohybe. Pomáhajú pri optimalizovaní hmotnosti, pozitívne ovplyvňujú vznik viscelárnych tukov. Hodnotné sú pri liečbe pásového oparu, chrípky, herpesu, tonzilitídy-opuchu mandli. Používajú sa na hojenie rán, zníženie hladiny cukru v krvi a pôsobia ako imunomodulátor. Liečia faryngitítu-zápal hrtana, posilňujú steny ciev, srdce, zlepšujú trávenie, oči...

 

Lyžicu usušených listov použijeme na odvar 250 ml, necháme dlho lúhovať, aj celú noc a pijeme tri-krát denne po 50 ml, jeden mesiac, potom prestávka tiež jeden mesiac. Pije sa aj po porážke a na správne metabolické procesy v organizme.

 

Ostriháme listy a konáriky na malé 2 cm kúsky, usušíme na vetranom mieste bez prístupu slnka. Po usušení časť listov pomelieme na mlynčeku na prášok a časť listov necháme v celku. Prášok používame v zime do koktailov a nápojov, napríklad do kefíru, kde sa nechajú vylúhovať asi 15 minút. Môžu sa pridávať do jedla ako korenina.

This content has been blocked in your Privacy Preferences.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.