Aké potraviny riedia krv a chránia pred trombózou?

Čítať viac

Trombóza je tvorba krvných zrazenín na stenách ciev. Takéto zrazeniny sa nazývajú trombus. Môže cievu zúžiť alebo až uzatvoriť. V prípade tepnovej trombózy tak dochádza k nedokrveniu časti tela, ktorú postihnutá tepna zásobuje krvou.

Ako využiť listy rakytníka rešetliakového pre zdravie

Čítať viac

Rakytník je obojpohlavný a jeho plody aj listy majú vzácne vlastnosti pre naše zdravie. Plody rakytníka sú obľúbené najmä pre vysoký obsah vitamínu C. Rôzne zdroje uvádzajú, že väčšina variantov obsahuje 200 až 900 mg na 100 g. Citróny majú v priemere 53 mg na 100 g.

Výživné prínosy cibule

Čítať viac

Vo väčšine krajín bola cibuľa obľúbeným liečivým prostriedkom, v Číne, Indii i na Blízkom východe. Odtiaľ sa rozšírila do celého sveta. Cibuľa si pri raste vytvára toľko obranných látok proti škodlivému hmyzu a baktériám, že ju netreba chrániť chemicky.

Tipy na šťavy

Čítať viac

Kvalitné šťavy môžete piť pokojne každý deň, dodajú vám energiu, vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninu. Na výrobu litra neriedenej ovocnej šťavy sa spotrebuje približne 2,5 kg ovocia. Najlepšie je, ak si ich sami pripravíte z domáceho ovocia bez konzervantov, sladidiel a farbív.

Prečo by ste mali piť paradajkovú šťavu v horúčave?

Čítať viac

Žiarivočervené šťavnaté plody paradajky patria medzi najvydarenejšie produkty prírody. Majú skvelú chuť a prostredníctvom lykopénov poskytujú nášmu organizmu výnimočný imunitný a metabolický prvok, ktorý chráni naše bunky pred voľnými radikálmi a inými faktormi škodlivými zdraviu.

Aspartám - sladký zabiják

Čítať viac

Látka E-951 je 200-krát sladšia ako cukor. Predáva sa pod rôznymi značkami, napríklad NutraSweet, EQUAL, Sponful, Sweet One. V roku 1965 ho objavil chemik James M. Schlatter, ktorý pracoval pre GD Searle & Company, dcérsku spoločnosť Pfizer.