Cesta ku krásnej, hladkej pokožke a hustým vlasom sa, obrazne povedané, začína v tráviacom trakte a vitamín B7 - biotín nám môže v tomto smere pomôcť viac než všetky kozmetické spoločnosti na svete.
Na zásobenie nielen buniek pokožky a vlasov, ale aj celého organizmu, je potrebné v pečeni uchovávať len jednu tisícinu gramu tejto živiny. Ak si to prepočítame na peniaze, zistíme, že príroda je vlastne najlacnejším salónom krásy.
Biotín môžeme nájsť v kvasinkách, pečeni, vaječnom žĺtku, paradajkách, sójových bôboch, celozrnnej ryži a otrubách. Produkuje sa najmä v našom vlastnom tráviacom trakte za prítomností baktérií. Samo naše telo je producentom tohto vitamínu. Tento proces je možný len v tom prípade, že neobyčajne zložité, citlivé a usporiadané prostredie črevných mikróbov nie je narušené. K tomu je potrebná len zdravá plnohodnotná strava, ktorá zaručí správne fungovanie tohto systému. Čo i len najmenšie narušenie rovnováhy, napríklad pohárik vodky, štipka cukru alebo antibiotiká, dokážu vyvolať v systéme chaos a produkcia biotínu sa v takom prípade znižuje.
Vzhľadom k tomu, že je sliznica tráviaceho traktu obohatená nekonečnými záhybmi a zákrutami, jej plocha nezaostáva za rozmermi tenisového kurtu. Na tejto ploche žujú kvadrilióny mikroorganizmov, ktorých váha je asi 1,5 kg a ktoré sa aktívne podieľajú na produkcii v procese premeny látok. Zdravá črevná flóra predstavuje hradby na ceste baktérií spôsobujúcich ochorenia. Zároveň produkuje vitamíny, akými sú biotín, alebo vitamín K a zásobuje energiou sliznicu tráviaceho traktu. V takomto ponímaní je náš organizmus samostatná, nezávislá fabrika na vitamíny.
Tí, ktorí uprednostňujú údenú klobásu s pečenými zemiakmi, zákusky s krémom, jedlo z plechoviek, mastné mäso s knedľou, alebo chrumkavé tyčinky, môžu svoju črevnú flóru rozvrátiť v priebehu niekoľkých týždňov. Alkohol, nikotín a nadmerné užívanie liekov sú poslednou bodkou. Celý systém, ktorý sa skladá z tisícich typov mikroorganizmov, ktorý príroda tak starostlivo zostavila, môže byť rozvrátený. Je to rovnaké, ako vyrúbať les plný stromov, kríkov, tráv, kvetov, machov, rôznych malých aj veľkých živočíchov a nakoniec ho ešte poliať žeravou kyselinou. Čo z neho po tom všetkom ostane, si vie domyslieť každý sám.
To, že je črevná flóra rozvrátená, sa dá ľahko rozpoznať na základe porúch trávenia, akými sú hnačka alebo zápcha, nadúvanie brucha, zápachu z úst, vypadávania vlasov a problémov s pokožkou. Kvôli tomu, že narušený tráviaci trakt a nevhodné stravovanie vedú k obezite, mnohí ľudia stavia na diétu, v následku čoho sa nesmierne dôležitý biotín nedostáva do organizmu spolu so stravou. Napríklad vo výhradne ovocnej diéte sa často nenachádza žiaden biotín.
Biotín má dôležitú úlohu pri premene cukrov v spolupráci s podžalúdočnými žľazami, produkujúcimi hormón inzulín. Okrem toho sa biotín zúčastňuje na tvorbe glukokinázy – látky, ktorá spúšťa premenu glukózy. Glukokináza sa produkuje v pečeni, teda na rovnakom mieste, kde sa uskladňuje biotín. Tento fakt je dôležitý najmä pre diabetikov, u ktorých je úroveň glukokinázy v pečeni znížená.
Vďaka dopĺňaniu biotínu (16 mg za deň) sa darí zlepšiť proces premeny glukózy aj u diabetikov.
Naše mozgové a nervové bunky sa živia len glukózou. Preto sa cukor v krvi musí udržiavať na stanovenej úrovni 80 – 100 mg na 100 mililitrov krvi. Pri 60 mg sa stávame nervóznymi, podráždenými a cítime sa unavení. Pri 40 mg sa ráno trápime otázkou, ako prežiť začínajúci sa deň. Pri 30 mg nie sme schopní vysporiadať sa s každodennými úlohami. Aj ten najmenší konflikt, či obyčajné „nie“ v nás môžu vyvolať nervové zrútenie. Ženský organizmus dokáže mať v zásobe len 300 g glukózy (mužský 400 g). Preto sú ženy častejšie nervózne, alebo prepadnú depresii. Častejšie ako muži tiež trpia nespavosťou.
Keď vezmeme do úvahy všetky tieto príčiny, zistíme, že starať sa o dostatočnú úroveň zásob biotínu je veľmi dôležité. Tento vitamín zohráva v našom organizme aj iné úlohy. Pomáha pri vstrebávaní bielkovín a pri premene látok je dôležitým spojencom iných vitamínov skupiny B, akými sú kyseliny listová a pantoténová a tiež vitamínu B12. Okrem toho sa podieľa na rozklade mastných kyselín a na spaľovaní tukov.
Biotín obsahuje síru, pokožka, vlasy a nechty potrebujú síru. Biotín sa ukázal ako ideálny prostriedok, ktorý dostane síru vždy na potrebné miesto.
Biotín kontroluje vstrebávanie tuku a nachádza sa predovšetkým v bunkách kože a vlasov, prirodzene tak vplýva aj na obsah tuku v pokožke. V prípadoch, kedy je tohto vitamínu nedostatok, nastupuje seborea, teda narušenie funkcie mazových žliaz. Medzi jej následky patria aj vypadávanie vlasov a lupiny. V spojení s nedostatkom síry, ktorý tiež prichádza s týmto ochorením, pokožka zbledne a vlasy zmastnejú. Objaví sa tiež lámavosť nechtov.
Medzi príznaky nedostatku biotínu patrí únava, nervozita, podráždenosť, suchá alebo mastná pokožka, vypadávanie vlasov, lupiny, šedé sfarbenie sliznice a hrtana, skleslosť, malátnosť, bolesti svalov.
Ďalšia dôležitá úloha biotínu je založená na viazaní oxidu uhličitého s purínom, v ktorom sa nachádza dedičná informácia nášho organizmu. Využíva sa aj pri syntéze hemoglobínu – pigmentu červených krviniek. Táto bioaktívna látka je teda veľmi všestranná a využívaná prakticky vo všetkých častiach organizmu.
Podľa výskumov môže byť nedostatok biotínu aj príčinou náhlych úmrtí novorodencov. Pravdepodobne ide o geneticky podmienenú neschopnosť absorbovať tento vitamín. Mnohí lekári zastávajú názor, že by sa mali testy na preverenie úrovne biotínu v krvi robiť u všetkých novorodených detí.
Ženy potrebujú približne 250 μg biotínu a muži 300 μg. Pri zdravom tráviacom trakte stačí, ak pochádza z prijatej stravy len jedna pätina tohto množstva.
Pri tomto vitamíne nehrá úlohu priame strávenie cez obehovú a lymfatickú sústavu. Oveľa dôležitejšia je zdravá črevná flóra, v ktorej nepretržite prebieha produkovanie molekúl biotínu. Preto je potrebné, aby sme prijímali plnohodnotnú stravu. K tej patrí celozrnná ryža, zemiaky, zelenina, šaláty, ovocie, mlieko (nie balené, ale domáce), vajcia (žĺtok). Ideálnymi doplnkami k takejto strave sú pivné kvasnice, melasa, otruby a rybí tuk, v ktorých sú biologicky aktívne látky obsiahnuté v koncentrovanej forme.
K produktom obzvlášť bohatým na biotín patria, pečeň, vaječný žĺtok, vlašské orechy, arašidy, sardinky, mandle, huby, celozrnná ryža, chlieb z hrubej múky s otrubami, špenát, kraby, šunka, mrkva, paradajky, tvaroh.
Komentáre 0
Pridať komentár