Povzbudzuje látkovú výmenu.
Má rôzne pôsobenie aj antiseptické, antibakteriálne, antivírusové. Zamedzuje vytváranie opuchu a usadenín v krvnom obehu. Prečisťuje cievy. Odstraňuje z tela odpadové látky, toxíny a ťažké kovy. Jeho najväčšia sila je však pripisovaná tomu, že je veľmi účinným stimulátorom imunitného systému. Môžu za to najmä bioaktívne látky ako flavonoidy, bioflavonoidy, xylodion na baktérie, plesne. Kyselina askorbová, katechin (pozitívne kardiovaskulárne výsledky, protirakovinové, ochraňuje DNA pred mutáciami). Obsahuje aj vitamíny A, B (1,2,3,5,6,9,12), C, D, E, K a F, vápnik, železo, zinok, mangán, fosfor, draslík, sodík, selén, kremík, cín, vláknina, tuky, sacharidy, bielkoviny. Lapacho je vhodné aj ako doplnok pri chudnutí. Urýchľuje trávenie, metabolizmus, ochraňuje organizmus pred ochoreniami a zlepšuje všetky funkcie tela, od trávenia až po pokožku.
Odkazy: