Resveratrol patrí k látkam so silným antioxidačným účinkom, harmonizuje celkový cholesterol a môže uviesť organizmus do stavu bez nádorov.
Dôležitú úlohu zohráva pri rekonštrukcii kardiovaskulárneho systému, akými sú poškodenie myokardu a hypertenzia. Neurodegeneratívne ťažkosti, nazývané Alzheimerova, Huntingtonova a Parkinsonova choroba sa môžu tiež zmierniť.
Základom je trans-resveratrol, aktívna forma resveratrolových polyfenolov, ktoré sa nachádzajú v červenom hrozne. Štúdie preukázali, že trans-resveratrol v mimoriadne prospešnej forme taktiež aktivuje gén dlhovekosti SIRT1 a zvyšuje produktivitu buniek, predlžuje sa životnosť bunky, umožňujú sa opravy DNA a zvyšuje sa produkcia antioxidantov. Gén SIRT1 sa okrem toho zameriava na škodlivé voľné radikály, ktoré sa často spájajú so škodlivými účinkami starnutia a neutralizuje ich.
Ako starneme, naše omladzovanie buniek sa podstatne spomaľuje. Tieto antioxidanty poskytujú rýchle omladenie buniek. Molekulárni biológovia odhalili mechanizmus, ktorý stojí na pozadí účinkov organickej molekuly resveratrolu. Pôsobí na enzým, ktorý opravuje mitochondrie. O presnom spôsobe, ako to robí, doteraz panovali pochybnosti. Sirtuíny chránia organizmus pred účinkami starnutia. Jeden z nich menom SIRT1 podľa vedcov obnovuje aktivitu mitochondrií. Mitochondrie sú čosi ako bunkové elektrárne, v ktorých prebieha dýchanie. Ich pomocou získava bunka energiu. S rastúcim vekom začínajú mitochondrie horšie pracovať. Enzým SIRT1 ich opravuje. Antioxidanty aktivujú enzým nazývaný sirtuin/ SIR2, ktorý zase stimuluje a významne zvyšuje počet mitochondriálnych buniek. Mitochondriálne bunky sú zodpovedné za generovanie bunkovej energie, stimuláciu metabolizmu a svalovej sily. Zistilo sa aj to, že zvyšujú prietok krvi a hladinu kyslíka v celom tele.
Ako starneme, strácame účinnú obranu mladosti a máme viac ťažkostí so zotavovaním. V našom tele prudko vznikajú škodlivé voľné radikály zodpovedné za mnohé ochorenia a symptómy spojené so starnutím. Zistilo sa, že antioxidačné a protizápalové látky sú schopné vyhľadať a zničiť škodlivé voľné radikály. Voľné radikály nemôžu prežívať v prostredí bohatom na kyslík.
Antioxidanty regulujú vývoj AGE proteínu. Koncové produkty glykácie (Advanced Glycation Endproducts - AGE) vznikajú vtedy, keď glukóza a iné redukujúce cukry reagujú neenzymaticky s proteínmi. Ako starneme, AGE sa prirodzene pomaly hromadia. Ku glykozylácii dochádza keď sa glukóza viaže na proteíny, chemicky ich mení a poškodzuje. Výskum naznačuje, že koncové produkty glykácie prispievajú k patologickým javom vedúcim k diabetickým komplikáciám, ako sú napríklad s vekom spojené ochorenia, vrátane nefropatie, retinopatie, vaskulopatie a neuropatie. Diabetické komplikácie postihujúce oči, obličky a obehový systém sú spojené s koncovými produktmi glykácie. Doteraz najdramatickejší uvádzaný účinok tvorby AGE na DNA je zavedenie nezvyčajných preusporiadaní DNA. Ukázalo sa, že antioxidanty inhibujú vznik koncových produktov glykácie a rozrušujú vopred vytvorené priečne väzby koncových produktov glykácie, čím sa znižuje závažnosť patologických stavov progresívnej glykozylácie a brzdia sa ochorenia spojené so starnutím.
Ďalšie možnosti resveratrolu: protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové účinky. Chráni srdcovo-cievny systém. Znižuje riziko demencie. Je efektívnym kozmetickým prostriedkom, pretože bráni predčasnému starnutiu, obnovuje kolagénové vlákna, udržuje hladkosť a pružnosť pokožky. Zvyšuje odolnosť organizmu pred stresom. Môže spomaliť rast rakovinových buniek, je schopný ich aj ničiť, aktivizuje schopnosť regenerácie zdravých buniek.
Odkazy: