Chráni sietnicu oka pred denným oxidačným poškodením, ktorý môže spôsobiť oxidácia voľnými radikálmi, počas vystavenia sa vysokým hladinám svetla a fajčeniu. Zvyšuje prietok krvi do sietnice.
Šafran okrem svojich vlastností, ktoré dodávajú chuť pokrmom, je nezvyčajne utvorený z mnohých zložiek, pričom doteraz bolo objavených viac ako 100 zlúčenín, vrátane aktívnych princípov, ako sú karotenoidy. Známe pre ich antioxidačné potencie, tieto zlúčeniny sú prírodné oranžové, žlté a červené pigmenty, zodpovedné, že šafran je oranžovo-červenej farby.
Okrem týchto antioxidantov, šafran sa skladá aj zo zložky safranal. Primárne zodpovedný za koreninu, jej charakteristickú vôňu, táto molekula sa tiež používa ako aktívny princíp v rade terapeutických prípravkov.
Už niekoľko rokov sa vedci čoraz viac zaujímajú o potenciál šafranu na udržanie vizuálneho zdravia a prevenciu očných ochorení.
Osobitný význam sú dva karotenoidy nazývané crocin a crocetin. Tieto molekuly majú antioxidačné potencie a antiapoptotický účinok, preto sa môžu ponúkať pre prevenciu niektorých očných ochorení. Môžu tak pomôcť podporiť antioxidačnú obranu sietnicových fotoreceptorov.