Najviac času svojho života venujeme obstarávaniu, príprave a konzumovaniu obživy. Nuž a predsa mnohí ľudia neprikladajú dostatočný dôraz tomu, že podstatná časť zdravia je závislá na tom čo a ako jeme.
Všetci sme iní. Máme rozdielny metabolizmus, rozdielnu konštitúciu a kondíciu. Rodíme sa s rôznymi preddispozíciami a trpíme rôznymi chorobami. Žijeme v rôznych klimatických podmienkach s inými poľnohospodárskymi zvyklosťami. Máme rozdielnu prácu a pohyb….
Napriek tomu existuje zopár zásad, ktoré by sme mali dodržiavať.
1. Nejedzte a nepripravujte jedlo ak ste vyčerpaní v strese a plní negatívnych emócií
- vyčkajte kým sa upokojíte, odpočiňte si
- vytvorte si pri stolovaní maximálnu pohodu a nepreberajte negatívne témy
- ak ste chorí nenúťte sa do jedla, doprajte si pôst
2. Jedlo pripravujte len z čerstvých surovín a vyhýbajte sa
- konzervantom, farbivám, emulgátorom, stabilizátorom, dochucovadlám, geneticky modifikovaným potravinám
- mrazenej strave
- polotovarom – sú to energeticky mŕtve potraviny
- fast-foodom
- čím čerstvejšie potraviny tým viac energie
3. Konzumujte potraviny z nášho klimatického pásma a v čase ich prirodzeného dozrievania
- ovocie, zelenina, olejnaté produkty, … z teplejších klimatických pásiem ochladzujú (napr. banán – extrémne ochladzuje). Organizmus po ich konzumácii otvára póry a uvoľňuje teplo, čo v našich podmienkach, hlavne v zime, je nežiadúce, pretože sa naruší termoregulácia, oslabí sa imunitný systém a človek skôr ochorie.
4. Pokiaľ je to možné používajte ekologicky pestované potraviny
- bez pesticídov, isekticídov, umelých hnojív, …
5. Varte na ohni
- najideálnejší je sporák na drevo, v dnešnom civilizovanom svete ho nahrádza plynový sporák
- nepoužívajte teplovzdušné rúry, elektrické a indukčné variče a už vôbec nie „mikrovlnky“
- pečené, sušené, extrudované, potraviny sú zbavené vody, pri ich konzumácii sa bunky vysušujú a človek sa dostáva do väčšieho stresu (pečivo, keksy, „polystyrénové chleby“, sójové kocky, sušené sójové a obilné nápoje, …)
6. Používajte prírodné a zdraviu neškodné materiály
- smaltované hrnce, sklo, keramiku, porcelán, hlinu, drevo
- nepoužívajte teflónové panvice, hliník, cín, meď, nikel, plasty …
7. Medzi jedlami dodržujte dostatočné prestávky
- jedzte iba ak ste hladní
- medzi jedlami nejedzte – „bodová diéta“
8. Každé sústo žuvajte dostatočne dlho
- až kým sa strava stane tekutou – cca 50 x
- ak do úst dáte len malú porciu skôr ju rozžujete, pri veľkom súste samovoľne zhltnete časť
- sliny uvoľnené pri žuvaní udržiavajú acidobázickú rovnováhu
- spevňujú sa zuby, posilňuje sa peristaltika čriev
- energia z potravy sa začína vstrebávať už v ústach
- štiepia sa zložité cukry vďaka enzýmu amyláza, ktorého je dostatočné množstvo iba v slinách
- nepožuvané kúsky jedla spôsobujú kvasenie a hnitie v čreve
9. Počas jedla a po jedle nepite
- rozriedite tým tráviace šťavy a organizmus musí vylúčiť ďalšie (množstvo enzýmov je v živote človeka obmedzené), pričom spotrebuje energiu navyše a strava dovtedy leží v žalúdku
- hlavne nepite studené nápoje – vyhasia tráviaci oheň, jedlo leží nestrávené
- ak ste smädný, napite sa pred jedlom a jedzte až 15 minút po tom
- ideálnejšia je pred jedlom teplá polievka
- po jedle pite až o 1 – 3 hodiny podľa zloženia stravy
10. Dodržiavajte prirodzené biologické potreby
- 7.00 – 9.00 raňajkujte po vyprázdnení miso polievku a prípadne obilnú kašu
- 11.00 – 13.00 obedujte.Tanier by mal obsahovať všetky potrebné živiny v rôznom množstve a menej kombináciií - napr. pečené mäso so syrom a vajíčkom so zemiakmi. Vhodnejšie je pečené mäso s dusenou jednodruhovou zeleninou, napr. zelená fazuľka.
- 17.00 – 19.00 večerajte ľahké, nie mastné jedlo najneskôr 3 hodiny pred spaním aby potrava neostala v žalúdku cez noc, takisto večer nepite, aby ste nezaťažili obličky
11. Jedzte 3 x denne teplú stravu – šetríte si tým enzýmy
- vyhýbajte sa studeným pokrmom hlavne na raňajky (ovocie, jogurt, … – extrémne ochladzujú). Pri dlhodobej konzumácii tejto „racionálnej výživy“ sa naruší termoregulácia (budete mať studené ruky, nohy), neskôr prídu problémy s trávením a v dôsledku narušeného metabolizmu ďalšie choroby.
12. Chlieb konzumujte obmedzene, alebo ho vylúčte úplne
- zo začiatku to pôjde ťažko, lebo je to „droga“ – nahraďte bežný chlieb zdravým chlebom bez droždia, lepku a škrobu
- ak sa vám žiada, jedzte ho len k polievke
- chlieb s maslom, šunkou, syrom, salámou, alebo džemom je maximálne nevhodná a veľmi ťažko stráviteľná kombinácia
- zapečená hladká múka je nie len lepidlom, ale ťažko stráviteľnou substanciou (lepok od škrobu sa ťažko oddeľuje a spôsobuje problémy v čreve). Tento štiepny proces sa ešte viac blokuje ak sa s múkou kombinuje cukor, alebo tuk
- celozrnná múka viaže na seba minerály a odvádza ich z organizmu von. Pri kvasení s kváskom sa táto nežiaduca vlastnosť sčasti eliminuje.
- ak už chlieb, tak s kváskom a nie droždím a zo špaldovej múky, alebo múky, ktorá je jednozrnka, maximálne dvojzrnka. ( prazrnko.sk )
- spomínané obranné látky v celozrnných nekvasených obilninách, hlavne pšenice zabraňujú rozkladu škrobu, ktorý sa v čreve mení na cukor podporujúci množenie plesní (Candida)
- dnešný čím celozrnejší chlieb, tým viac prešpikovaný E-čkami
13. Vyhýbajte sa mlieku a mliečnym výrobkom (homogenizovanú, pasterizovanú bielu vodu v tetrapakových krabiciach radšej ani mliekom nenazývajme)
- tuk z mlieka hlavne vo forme syrov sa spolupodieľa na nadváhe a tvorbe cýst
- mlieko je pre väčšinu ľudí nestráviteľné, kým neprejde fermentačným procesom za pomoci jogurtových baktérií a iných živých organizmov, ale ich zahlieňujúci účinok nevymizne. Pridávajte do kyslomiečnych výrobkov trochu čierneho korenia, alebo kardamonu
- ak máte problémy s dýchacími cestami (alergie, sinusitída, laringitída, bronchitída,…) vylúčte hlavne mlieko, mliečne výrobky a všetko v čom sa nachádza cukor a má sladkú chuť (napr. aj ovocie), lebo zahlieňuje a odvápňuje (osteoporóza, …)
14. Vylúčte zo stravy cukor v každej forme
- sacharózu, glukózu, fruktózu, ale aj umelé sladidlá, hnedý aj trstinový cukor, sirupy, …
- vhodnou náhradou je prírodný domáci med, slad, kokosový cukor, Stévia a Xilitol,
- na osladenie nápojov použite jablčný koncentrát, u kaší obilné slady (oligosacharidy)
- pri chuti na sladké je oslabená slezina – pankreas (ideálny liek: sladké amasaké a dyňa Hokkaido) po čase sa vyčerpajú zásoby inzulínu – vzniká cukrovka
- cukor prekysľuje – na vyrovnanie acidobázickej rovnováhy siaha telo po zásoby minerálov – vzniká osteoporóza, kazenie zubov, …
- najhoršia kombinácia je zmrzlina (studené, sladké, polotovar – náhrada mlieka, vajec, stužený tuk).
15. Jedzte menej (menšie porcie) ako obvykle
- prejedanie spôsobuje prekyslenie organizmu, kvasenie a hnilobný proces v tráviacom trakte (premnoženie nežiadúcich mikroorganizmov) - začnite tým, že znížite množstvo mäsa (hlavne mäsových výrobkov), mlieka a mliečnych výrobkov
- ak jete mäso, syry, … tak si uvedomte, že väčšina zvierat bola kŕmená antibiotikami, hormónmi a chemicky ošetrenou, alebo GMO potravou
16. Detoxikujte organizmus
- pôsty, pečeňové očisty, protiparazitné kúry
- s ohľadom na fázy mesiaca
- hladovky robte len pod dohľadom skúseného terapeuta – nie pri vyčerpaní
17. Pravidelne športujte, alebo vykonávajte ľahkú fyzickú prácu a doprajte si oddych
- vrcholový šport vyčerpáva organizmus, opotrebováva kĺby a ostatné orgány
- po veľkom fyzickom vypätí nezabudnite na prísun bielkovín, aby nedošlo ku katabolizmu svalovej hmoty
- chodievajte často na slnko (D vitamín), do prírody (ak je teplo bosí na tráve), do lesa
- doprajte si čas pre seba a svoje koníčky
- dychové cvičenia, jemná ženská Slavianska pohybová kultúra Vejga, tanec a iné
18. Zloženie stravy
- celé obilné varené zrná (ryža natural, pšeno, jačmenné krúpy, špalda, raž, ovos, pohánka, kukurica pozor môže byť GMO, čítajte etikety na obaloch…)
- občas výrobky z nich (varené ovsené vločky, kus-kus, bulgur, cestoviny hlavne z tvrdej pšenice - semoliny, dvojzrnky)
- zelenina prevažne koreňová a listová (aj divo rastúca zelenina – púpava, šalvia, žerucha, …) v lete aj surová a klíčky výživné sú z mungo fazuľky, tekvice (dyňa Hokkaido)
- v zime dlho kvasená, v lete krátko kvasená málo solená zelenina (pickles)
- miso polievky (zeleninové, obilninové, strukovinové, …), počas teplých a suchých dni aj dve
- bielkoviny prevažne rastlinného charakteru zo strukovín, napr. cícer, tamari,
- konzumujte aspoň niektoré druhy rýb s bielym mäsom, pozor na lososa z chovne obsahuje ťažké kovy, pangasius nevhodný pre vysoký obsah dioxínov,
- trocha tukov prevažne vo forme nenasýtených mastných kyselín (za studena lisované oleje, orechy a semiačka, pozor, arašidy nie sú orechy a sú citlivé na aflatoxíny, prepustené maslo ghí, olej olivový, slnečnicový, konopný, svetlicový, kokosový), tuky sú potrebné pre stavbu a pružnosť mozgu. Nízkotuková strava nie je vhodná.
19. Pitný režim
- málo vody v organizme spôsobuje vysychanie a mnoho zdravotných problémov
- veľa tekutín zaťažuje srdce, obličky a aktivuje proces rozpadu bielkovín
- potraviny s vysokým obsahom soli a sodíka zadržujú vodu v organizme
- najideálnejšie sú teplé vývary zo zeleniny, obilnín, niektoré čaje bez teínu a kofeínu
- nekvalitná káva irituje stenu žalúdka a núti nadobličky produkovať hormóny (pociťujeme povzbudzujúci účinok), čím sa oslabuje energetika obličiek a močového mechúra (močopudný účinok) - smäd pociťuje zdravý človek, iba ak sa nezdravo stravuje – konzumuje málo zeleniny a varenej stravy, ktorá vodu prijíma (uvarené obilné zrná obsahujú cca 2/3 vody, naopak zemiaky, alebo mäso vodu pri tepelnej úprave strácajú), Raw strava nie je vhodná v zime.
- na pitie ale aj varenie je najideálnejšia čistá pramenitá voda, kto taký prameň nemá je nútený si vodu doma filtrovať, alebo inak upravovať na živú, či mŕtvu - núdzovým riešením môže byť na krátky čas aj voda balená
- môžeme použiť aj roztopenú, alebo Šungitom prečistenú vodu, popr. s pridaním koloidných minerálov
- nepite žiadne sladké a sýtené vody, čierny čaj, ani džúsy aj keď 100%-né (podporujú množenie plesní), môžu obsahovať hliník
- ostrý alkohol, víno, pivo, … netvorí pitný režim – môže sa v malom množstve v niektorých prípadoch použiť ako liek, vo väčšom množstve je to jed
20. Nedosoľujte
- soľ musí prejsť 10 minútovým varom, nasypať pred začiatkom varenia do studenej vody
- na solenie používajte nerafinovanú a nejodidovanú morskú, alebo Himalájsku soľ, bez pridanej protispekajúcej látky
- používajte dochucovadlá, ktoré dodávajú jedlu slanú chuť (morské riasy, miso, umeocot, gomasio,…) prípadne čiernu soľ, obsahuje vysoký podiel minerálov a železa.
- používajte neutrálne byliny na dochucovanie, oregano, saturejka, medvedí cesnak, kurkumu, ďumbier, garam masalu, paprika, kardamon, čierne korenie, rímska rasca, fenikel, aníz, horčičné semienka – podporujú trávenie, pozor na extrémne korenia
21. Vylúčte zo stravy stužené tuky – obsahujú nebezpečné transmastné kyseliny, Rama, Perla, Hera, Palmarín, Cera....
- vytvárajú nepriedušnú membránu na bunkách, ktorá nevie prijímať potrebné množstvo živín a odvádzať toxíny – zdroj nespočetného množstva chorôb
- aj rafinovaný olej obsahuje transtuky – 25%
- namiesto rastlinného masla použite zeleninové, alebo strukovinové pomazánky
- na teplú kuchyňu používajte kokosový, sezamový olej (pri nižších teplotách sa dá použiť aj slnečnicový a olivový), maslo Ghí, prípadne aj domácu masť.
- na doplnenie Omega 3, 6, 9 používajte za studena lisované oleje – ľanový, tekvicový, konopný. Väčšina ľudí má nedostatok Omega 3 a veľa Omega 6. Ideálnym zdrojom sú ryby a rybie oleje.
22. Eliminujte všetky možné toxíny a mechanizmy poškodzovania z vášho životného prostredia a životného štýlu
- vyhýbajte sa invazívnym vyšetrovacím metódam (röntgen, mamografia, CT, magnetická rezonancia, biopsia...
- pokiaľ sa nejedná o ohrozenie života, zdravotné problémy riešte prírodnými metódami a nie liekmi, hormónmi a inou chemoterapiou
- používajte bezpečné výrobky pre osobnú hygienu, pranie, upratovanie, umývanie riadu, niekedy stačí ocot
- noste odev a obuv z priedušných prírodných materiálov, používajte ich aj v domácnosti
- vyhýbajte sa hluku, smogu, elektromagnetickému žiareniu (mobily, žiarivky, obrazovky, vysielačky, bezdrôtové zariadenia, …) hlavne v spálni
- často vetrajte, hlavne pred spaním, majte doma izbové kvety, ochranné náramky, liečivé kamene, kryštály, esenciálne oleje...
23. Pamätajte že strava je dôležitá, ale iba emócie radosti a lásky nás udržiavajú prostredníctvom mozgom produkovaných neurotransmiterov v zdraví na bunkovej úrovni
- vyhýbajte sa všetkým negatívnym emóciám, lebo ak ich budete prežívať, choroba Vám ukáže, ktoré myšlienky a emócie u Vás prevládajú, nesledujte televíziu, hlavne správy !
- čítajte literatúru a obkolesujte sa ľuďmi, ktorí zmýšľajú podobne ako vy, spievajte, tancujte
- uvedomte si, že vaše okolie je – odraz vašich myšlienok, všetko čo zažívate je len následok toho čo ste niekedy siali – zákon akcie a reakcie.
24. Zvoľte si obvodného lekára, ktorý rešpektuje vaše požiadavky žiť prirodzene, neuspokojujte sa s konvenčnými tlakmi a presadzujte prirodzený spôsob života. Vychovávajte tak aj svoje deti.
25. Na druhej strane nikoho nenúťte, aby žil podľa Vašich predstáv. Buďte osobným príkladom. Ak budete prekypovať zdravím a šťastím, ľudia sa opýtajú, ako to robíte. Pomáhať sa má len hľadajúcim.
- nekritizujte, neposudzujte a prijímajte ľudí takých akí sú
Informácie, ktoré sú tu uvedené sú stručné. Nie je rozpísaný mechanizmus pôsobenia tej ktorej potraviny. Cieľom tohto článku, bolo len zhrnúť informácie do jedného celku.
Spracované podľa regeneračného centra Ezofit Košice.
Komentáre 0
Pridať komentár