Kvas vyrobený z ovsa je tradičný ruský nápoj.
Vzhľadom na prítomnosť biologicky aktívnych zložiek je ovsený kvas výhodou pre celý organizmus.
Do trojlitrového pohára nasypte 400-500 gramov umytého ovsu (u nás predávajú ovos nahý), môže byť aj pražený, pridajte 1-2 polievkové lyžice hrozienok, možno pridať aj 3-4 ďatle a 2-5 lyžíc medu, alebo cukru, zalejte studenou prevarenou, (prefiltrovanou) vodou, zľahka prikryte nádobu a nechajte 3-4 dni pri izbovej teplote kvasiť. Spočiatku postupne zbierajte zvrchu penu. Ak máte radi ostrú chuť kvasu, potom môžete naliať prvú časť nápoja a popíjať. Zostávajúci ovos premyte, pridajte znova med, vodu a po 2-3 dňoch kvasený nápoj znovu vylejte a vypite. Tento štartovací ovos stačí asi na 1 mesiac. Ak kvas nepijete tak často, odložte pohár do chladničky.
Hrozienka spôsobujú, že farba kvasu je tmavšia a dá nápoju chuť. Kvas vyrobený z ovsa môžu piť všetci a dokonca aj deti.
Ovsený kvas dokonale nahrádza rannú kávu. Vďaka škrobu, obsiahnutému v ovse dostáva človek energiu bez kofeínu.
- Kvas sa odporúča piť diabetikom, pretože znižuje hladinu cukru v krvi.
- Proteín obsiahnutý v ovse má priaznivý účinok na regeneráciu tkaniva a znižuje hladinu cholesterolu.
- Má schopnosť zlepšovať metabolické procesy organizmu, rýchlo eliminuje chorobu beri-beri, nedostatok vitamínu B1 a posilňuje zubnú sklovinu.
Kto si chce pripraviť menšiu dávku, nech to rozpočíta napr. na polovicu.Tak aj doba štartovania sa skracuje, asi po dvoch týždňoch treba mäkké zrnko vysypať a zahrabať do zeme a pripraviť nový ovos. Kvas po viacerých dňoch kvasenia prechádza do alkoholu...
Buďte zdraví !
Z ruských zdrojov voľne preložila, pripravila a ochutnala Slaventa.
Komentáre 0
Pridať komentár