image

Žiarivočervené šťavnaté plody paradajky patria medzi najvydarenejšie produkty prírody. Majú skvelú chuť a prostredníctvom lykopénov poskytujú nášmu organizmu výnimočný imunitný a metabolický prvok, ktorý chráni naše bunky pred voľnými radikálmi a inými faktormi škodlivými zdraviu.

Paradajky obsahujú 90% vody, 4 % sacharidov a 1% bielkovín, lykopény, vitamín K a kyselinu listovú, biotín (vitaním B7), pyridoxín (vitamín B6), vitamín C, vitamín E, betakarotén, železo, kremík, mangán, draslík, horčík, meď a zinok.

 

Paradajky posilňujú srdce, trávenie, zabraňujú tiež žltačke a účinne odstraňujú toxíny z tela. Okrem toho majú veľké množstvo vlákniny, ktoré môžu vylučovať črevá a znižovať príznaky zápchy. Lykopén v rajčiakoch chráni pred rakovinou a udržuje zdravie očí.

 

Znižujú vysoký krvný tlak, to je čiastočne spôsobené pôsobivými hladinami draslíka nachádzajúcich sa v paradajkách. Draslík je vazodilatátor, čo znamená, že znižuje napätie v krvných cievach a artériách, čím zvyšuje cirkuláciu a znižuje stres na srdci elimináciou hypertenzie.

 

Paradajky pomáhajú udržiavať silné kosti, obsahujú značné množstvo vápnika a vitamínu K. Spevňujú vnútornú štruktúru buniek, lebo obsahujú veľké množstvo vitamínu A a vitamínu C.

 

Preto je paradajková šťava zásobárňou týchto vitamínov a minerálov. Obsahuje prvky skupiny B, ktoré sú zodpovedné za stabilitu nervového systému. Pomáha pri infekciách močových ciest, pôsobí protizápalovo a upravuje hladinu cholesterolu.

 

Paradajková šťava je tiež výborný spôsob, ako uhasiť smäd v horúcom počasí. Pomáha dopĺňať elektrolyty, ktoré aktívne opúšťajú telo potením.

 

Elektrolyty sú iónové roztoky (soli) minerálov, ktoré je dôležité pre organizmus prijímať v dostatočnom množstve. Tieto látky podporujú zdravú funkciu nervov a svalov a zabezpečujú hydratáciu, ktorá pomáha telu efektívnejšie sa zbavovať toxínov.

 

Paradajková šťava nielenže dokáže uhasiť smäd, ale aj riedi krv, čo je v horúčavách tiež veľmi dôležité.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.