Príbeh sa odohráva v čase Francúzskej revolúcie na konci 18. storočia. V Lyone mal cukráreň pán Papillot, ktorý zamestnával mladého učňa.
Ako to už býva, mladý učeň sa zaľúbil do dievčaťa zo susedstva a aby jej ukázal svoju lásku, potajomky pre ňu kradol tú najlepšiu čokoládu. Čokoládové bonbóny balil do obyčajného papiera na ktorý zvnútra napísal pár zaľúbených slov. Cukrár Papillot si čoskoro všimol chýbajúce čokolády. Raz zostal potajomky v prevádzke, aby odhalil spôsob, akým učeň čokolády pašoval von z kuchyne. To ho inšpirovalo k tomu, že cukríky začal baliť do lesklého papiera. Tieto balené čokoládové cukríky dostali meno po cukrárovi Papillotes, v preklade „motýliky“, lebo majú tvar motýľa. Vo Francúzku majú dodnes tieto Papillotes na vnútornej strane obalu krátky výrok od slávnych francúzskych osobností.
Nevie sa, či je tento príbeh skutočný, ale Papilloty preslávila čokoládová cukráreň Lyonnaise Révillon. V roku 1898 ju založili páni Thomas a Pelen. V roku 1972 sa továreň na čokoládu po presťahovaní do Roanne premenovala na „Chocolaterie du Coteau“ a o niekoľko rokov neskôr sa opäť zmenila na „Révillon“.
Dnes sú vo Francúzsku dve papilloty klasifikované ako národné dedičstvo francúzskych cukroviniek: Papilote Révillon pre departement Loire a papiloty Voisin pre departement Rhône.
Lenže v čokoláde máčané fondánové, alebo ovocné salónky, ktoré majú okrem lesklého staniolu biele papierové sukničky a zdobíme nimi stromčeky na Vianoce u nás, pochádzajú z Uhorska. Už na prelome 19. storočia uhorské kuchárky mali takmer 20 receptov na výrobu salóniek. Postupne sa objavili nové chute, takže okrem klasických fondánových salóniek nájdeme aj salónky s orechovou, rumovou, mandľovou, jahodovou, alebo kokosovou príchuťou.
Keďže v minulosti si tieto cukríky mohli dovoliť kúpiť len bohaté panie a zdobili nimi vianočné stromčeky v salónoch, dostali ľudové pomenovanie „salónky“.
Príprava fondánových salóniek je jednoduchá, vyskúšať ju môžete aj doma.
Suroviny
500 g kryštálového cukru, 0,7 dl vody, 10 g masla
Ak chcete ochutený fondán, pripravte si rôzne príchute napríklad kakao, kokos, kandizované ovocie…
Postup
Cukor zalejeme studenou vodou a varíme na niť. Keď zmes začne hustnúť (ťahá sa ako niť), nalejeme ju do misy, pridáme maslo a rýchlo miešame. Keď hmota začne tuhnúť a dá sa formovať, rozdelíme ju na niekoľko častí. Do každej môžeme vpracovať príchuť (kakao, kokos,…) a vyformujeme z nej malé tehličky. Po zaschnutí ich buď zabalíme do farebných papierikov, alebo ich môžeme namáčať do čokoládovej polevy.
Komentáre 0
Pridať komentár