image

Kvalitné šťavy môžete piť pokojne každý deň, dodajú vám energiu, vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninu. Na výrobu litra neriedenej ovocnej šťavy sa spotrebuje približne 2,5 kg ovocia. Najlepšie je, ak si ich sami pripravíte z domáceho ovocia bez konzervantov, sladidiel a farbív.

Slivková šťava obsahuje prírodné preháňadlo zvané sorbitol. Pomáha nám detoxikovať. Slivky obsahujú organické kyseliny, triesloviny, dusíkaté látky, vitamín A, všetky vitamíny skupiny B okrem B12, vitamín C a vitamín E, z minerálnych látok obsahujú kremík, draslík, meď, železo, mangán. Pomáhajú udržiavať zdravé trávenie, bránia vzniku osteoporózy, udržujú zdravé srdce, pomáhajú redukovať hmotnosť, udržujú mladistvú pokožku.

 

Čerešňová šťava zlepšuje celkovú hladinu tryptofánu a melatonínu, čo vám zase zaistí lepší spánok. Sú významným zdrojom minerálov: horčík, železo, jód, fosfor, zinok, vápnik, draslík, kremík a vitamínov: A, B, C, E a P. Čerešne chránia väzivové tkanivo pred enzymatickým rozkladom, majú omladzujúce účinky, skrášľujú pleť, pôsobia protizápalovo, pomáhajú pri paradentóze, zmierňujú reumatické ochorenia kĺbov a dnu, pomáhajú pri redukcii hmotnosti.

 

Brusnice obsahujú PAC, typ polyfenolu, ktorý môže zabrániť baktériám zachytávať sa na stene močového mechúra a bránia vzniku obličkových kameňov. Obsahujú množstvo antioxidantov, proantokyanidíny, vitamín A, B, C, K a z minerálnych látok obsahujú draslík, fosfor, horčík, železo, selén, sodík, vápnik, zinok, mangán, meď, omega-6 a omega-3 kyseliny. Udržujú zdravie srdca, posilňujú imunitu, sú dobré pre ústnu hygienu, udržujú zdravú pokožku a vlasy, pomáhajú redukovať hmotnosť, liečia akné.

 

Červená repa má vysoký obsah dusičnanov, ktoré môžu pomôcť uvoľniť a rozšíriť krvné cievy, čím pomáha znižovať krvný tlak. Cvikla obsahuje sodík, draslík, vápnik, ďalej obsahuje horčík a z mikroprvkov rubídium a cézium. Dôležitý je obsah rastlinných farbív, antokyánov, zabraňujúcich krehnutiu ciev. Z vitamínov obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a ďalšie. Cvikla spevňuje pokožku, cievy, kosti a väzivové tkanivo, aktivizuje produkciu červených krviniek a okysličovanie buniek, neutralizuje a odstraňuje toxíny, najmä v mozgu, podporuje optimistickú náladu, dodáva vlasom lesk, pokožke hebkosť a nechtom pevnosť.

 

Granátové jablká majú veľmi vysoký obsah antioxidantov. Obsahujú draslík, železo, mangán, meď i zinok, vitamín C a niektoré vitamíny skupiny B. Sú mimoriadne bohaté na polyfenoly, silné antioxidanty. Tie bránia usadzovaniu škodlivých voľných radikálov v tele. Zároveň vyrovnávajú kyslé prostredie v žalúdku pre lepšie trávenie, pomáhajú udržiavať cievy v zdravej kondícii a celkovo regulujú krvný tlak. Okrem protirakovinového a antiaterosklerotického pôsobenia sú prospešné aj pri kŕčových žilách, alebo hemoroidoch.

 

Zázvorová šťava obsahuje gingeroly, ktoré môžu byť skvelé na upokojenie žalúdka a pomoc pri žalúdočných problémoch. Obsahuje ešte kapsaicín, vitamíny skupiny B, vitamín C a E, z minerálnych látok obsahuje horčík, mangán, draslík, železo, fosfor, zinok, vápnik, sodík, selén. Pomáha zmierniť nevoľnosť, je protipliesňový, podporuje imunitu, trávenie, bráni vzniku vredov žalúdka, znižuje bolesť spôsobenú artritídou, pomáha zmierniť astmu, bráni vzniku rakoviny, udržuje zdravý mozog, bráni vzniku menštruačným kŕčom.

 

Všetky prírodné šťavy užívajte po lyžičkách, alebo zriedené s vodou.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.