image

Vo väčšine krajín bola cibuľa obľúbeným liečivým prostriedkom, v Číne, Indii i na Blízkom východe. Odtiaľ sa rozšírila do celého sveta. Cibuľa si pri raste vytvára toľko obranných látok proti škodlivému hmyzu a baktériám, že ju netreba chrániť chemicky.

Cibuľa je už tisíce rokov osvedčeným prostriedkom proti mnohým neduhom. Veď aj slzenie, ktoré vyvoláva pri krájaní, má liečivé účinky. Keď si uslzené oči utrieme, rohovka je zbavená všetkých choroboplodných baktérií. Cibuľa ničí baktérie aj na ostatných slizniciach a vracia nám zdravie a odolnosť.

 

Každá cibuľa je malá továreň na výrobu alicínu, sírnatej látky. Výrazným je typický cukor ramnóza, ktorý dominuje po skonzumovaní silným zápachom.

 

Cibuľa má vysoký obsah kyseliny listovej a vitamínu C, je bohatá na železo aj zinok. Obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín E. Z minerálov kremík, vápnik, horčík, draslík, jód, mangán, meď, selén, sodík.

 

Medzi odrodami cibule sú rozdiely najmä v prípade polyfenolov:

 

šalotka – má najvyššou úroveň polyfenolov

žltá cibuľa - má najvyšší obsah flavonoidov, čo je 11-krát vyššie ako v prípade bielej cibule

červená cibuľa - má značný obsah antokyanínových pigmentov

 

Kúpte si cibuľu a jedzte ju surovú, varenú, pečenú, vyprážanú aj každý deň, bez ohľadu na to, koľko to stojí, jedzte cibuľu.

 

Cibuľa patrí medzi najbohatšiu zeleninu a ovocie s dôležitou liečivou látkou zvaným quercetin a konkurujú jej len kapary.

 

Antioxidant (quercetin) v cibuli odoláva zápalom všade tam, kde sa nachádza, najmä v dutinách a pľúcach a najviac ho je v červenej cibuli. Skutočnosť, že konzumácia cibule zabraňuje vzniku cukrovky typu (2), ktorá sa lieči tabletami a typu (1), ktorý vyžaduje inzulín.

 

Vedeli ste že cibuľa zabraňuje rakovine prsníka, prostaty, maternice, vaječníkov a tiež zabraňuje rastu a počtu predrakovinových poranení?

 

Cibuľa pomáha pri lepšom dýchaní a odstraňuje astmatické záchvaty. Čistí nos a dutiny. Chráni nervové bunky pred poškodením a následnými ochoreniami súvisiacimi s nervovou sústavou.

 

Cibuľa zabraňuje poškodeniu ciev, posilňuje ich a tým zabraňuje mnohým srdcovým ochoreniam. Zvyšuje prítomnosť a rozmnožovanie prírodných baktérií v čreve, čo zlepšuje vstrebávanie živín a tým zlepšuje imunitný systém. Cibuľa zabíja mnoho druhov nežiadúcich baktérií v hrdle a pľúcach.

 

Cibuľa riedi krv a zabraňuje vzniku zrazenín a môže predchádzať pred konzumáciou farmaceutických liekov na riedenie krvi ako je aspirín a warfarín. Pomáha znižovať krvný tlak u pacientov s hypertenziou.

 

Ak trpíte nespavosťou, cibuľa je vhodná na podporu spánku. Pri pravidelnom konzumovaní bráni Helicobacter Pylori v raste a eliminuje ho.

 

Cibuľa zabraňuje ochoreniam spojeným s nedostatkom vápnika, najmä osteoporózy. Tým, že cibuľa obsahuje veľké množstvo zložiek síry, udržuje sviežosť pokožky, odolnosť, krásu vlasov a pevné nechty.

 

Cibuľové šupky sú najbohatšie na quercetinové antioxidanty, zlepšujú zdravie mozgu, hlavne starším ľuďom.

 

Cibuľa nestráca svoje liečivé vlastnosti pri varení. Cibuľová polievka je typická pre získanie všetkých výhod cibule.

 

Populárne príslovie hovorí:

Jedz cibuľu a zabudni na to, čo sa stalo“ – v skutočnosti cibuľa zlepšuje náladu a uvoľňuje stres.

 

Všetko vyššie uvedené je zhrnutím stoviek experimentálnych vedeckých prác.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.