image

Podľa nedávnej štúdie, ktorá zistila, že všetky časti rúk vyžarujú zistiteľné množstvo svetla, ľudské ruky svietia, ale najviac svetla vyžarujú nechty. Nielenže lak na nechty a plastové nechty blokujú tok energie, ale toxíny obsiahnuté vo výrobkoch boli zistené v krvnom obehu do 10 minút po aplikácii.

Nová štúdia vedcov zistila, že laky na nechty môžu obsahovať podozrivý endokrinný disruptor, čiže narušiteľ hormonálnej sústavy, nazývaný trifenylfosfát, alebo TPHP. Bežne sa používa na výrobu plastov a ako spomaľovač horenia v penovom nábytku. Ak nosíte lak na nechty, môže byť aj vo vašom tele.

 

Výskumníci z Duke University testovali moč mnohých žien, ktoré si nedávno nalakovali nechty a našli dôkazy o TPHP u každej účastníčky. Dôkazy o chemikálii v moči žien sa po nanesení laku na nechty prudko zvýšili. Najnovšie štúdie sú pozoruhodné – naznačujú, že TPHP interaguje s proteínom, ktorý je ústredným prvkom regulácie metabolizmu tela a produkcie tukových buniek. Vedci vykonávajú ďalšie výskumy, aby zistili, či v skutočnosti TPHP prispieva k priberaniu na váhe a obezite.

 

TPHP má určitú štrukturálnu podobnosť s tributylcínom – látkou, o ktorej sa predpokladá, že prispieva k obezite, pretože môže meniť biologickú aktivitu spôsobom, ktorý vedie k akumulácii tuku u zvierat vystavených počas raného vývoja.Štúdia vedená výskumníkom na University of Michigan School of Public Health zistila, že dospelí muži vystavení TPHP prostredníctvom domáceho prachu mali nižší počet spermií a produkovali viac prolaktínu, hormónu, ktorý stimuluje vývoj prsníkov a produkciu mlieka u žien. Vedci donedávna vedeli o toxicite TPHP len málo. Teraz však pribúda dôkazov, že chemikália by mohla ovplyvniť hormóny, metabolizmus, reprodukciu a vývoj.

 

Zistilo sa, že expozícia TPHP zmenila rovnováhu pohlavných hormónov, čo by mohlo poškodiť reprodukčnú výkonnosť a zmenila génovú expresiu určitých receptorov, ktoré by mohli zvýšiť alebo znížiť aktivitu hormónov; táto zmena by mohla zasahovať do endokrinnej a vývojovej signalizácie. Zároveň sa ukázalo, že TPHP môže spôsobiť srdcové chyby.

 

Akosi veľa narušení pre spokojný a zdravý život, čo myslíte dámy?

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.